Subtelności kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia lokalna ukształtowała się na powierzchni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krajów?

Co wpłynęło na formę kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiÅ‚a prawdziwÄ… mieszaninÄ™ kulturowÄ…. Obecne byÅ‚y w niej wobec tego przeróżne ceremoniaÅ‚y, skÅ‚adniki oraz smaki. Polska kuchnia obejmuje w zwiÄ…zku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraiÅ„skiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutoÅ„skiej. Co istotne, prawie każdy region kraju może pochwalić siÄ™ swoimi specjaÅ‚ami. Co innego zjemy w ówczesnej Galicji, czym innym sÅ‚ynie ziemia podlaska, co innego zaserwujÄ… nam wówczas, kiedy pojawimy siÄ™ na ÅšlÄ…sku. Wskazać można również te dania, jakie typowe sÄ… dla caÅ‚ej kuchni polskiej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie sÄ… schematyczne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest przede wszystkim to, że najważniejszym oraz w największym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść można w Polsce to naturalnie:
•    pierogi z przeróżnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są oczywiście ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma de facto dużo do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Również przybywający do nas turyści zaznaczają, iż jest smakowita i sycąca.