Potrawy staropolskie wciąż w modzie
|Każda kuchnia znamionuje siÄ™ wÅ‚asnymi obyczajami, obrzÄ…dkami oraz czynnoÅ›ciami, które wykonuje siÄ™ z najwiÄ™kszÄ… starannoÅ›ciÄ…. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodzimy Polak zna siÄ™ na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesiÄ™ciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skÄ…pa i prosta. WiÄ™kszoÅ›ci z nas kojarzy siÄ™ jedynie z pierogami (jakie sÄ… wybitnie doceniane na caÅ‚ym Å›wiecie), schaboszczakom, mizeriÄ… oraz kartoflami. Nic bardziej faÅ‚szywego. Pierogi honoruje siÄ™ za lokalne, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwÄ™ ruskie. WedÅ‚ug historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostaÅ‚y niegdyÅ› sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych sÄ… one kojarzone na ogół z PolskÄ…. Można dostać je w wyjÄ…tkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znajÄ… nienagannie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy również żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzieÅ„ na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W koÅ„cu to wyÅ‚Ä…cznie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez peÅ‚ne życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, specyficznych dla różnych części Europy lub Å›wiata. Skupmy siÄ™ jednak jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary oraz skÅ‚adniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w gruncie rzeczy niewiele siÄ™ zmieniÅ‚y. Nie mamy tu na myÅ›li techniki jakÄ… sÄ… wytwarzane – na przykÅ‚ad jogurty.
Zobacz film