prawdziwa polska kuchnia w Krakowie
|Kraków- nie tylko zabytki, niemniej jednak również przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiÄ™kniejszych oraz najbardziej bogatych w tradycjÄ™ lokalnych miast – nie da siÄ™ kłócić z tym sformuÅ‚owaniem. Jednakże stolica MaÅ‚opolski to nie tylko Wawel i piÄ™kne zabytki – to też sztuka kulinarna i lokalne dania i produkty, z jakich sÅ‚ynie Kraków. Duża grupa wÄ™drowców zdaje siÄ™ zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze majÄ… siÄ™ czym pochwalić, zwÅ‚aszcza, kiedy gra toczy siÄ™ o dania i lokalne produkty.
polecana restauracja w Krakowie
Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez perfekcyjnych produktów. Kraków słynie przede wszystkim z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary nieraz tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Kuchnia Krakowa – lokalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezmiar wybornych regionalnych produktów – podróżnicy najczęściej poszukujÄ… gotowych daÅ„, które za pomocÄ… przeżyć kubków smakowych opowiedzÄ… tradycjÄ™ kulinarnÄ… stolicy MaÅ‚opolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze daÅ„ miÄ™snych sÄ… w stanie pokusić siÄ™ o skosztowanie takich daÅ„, jak jagniÄ™cina podhalaÅ„ska, tuszka gÄ™si zatorskiej czy jagniÄ™cina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej bÄ…dź też karp zatorski wÄ™dzony. Pasjonaci zup powinni posmakować żurek po krakowsku bÄ…dź też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w najwyższym stopniu sÅ‚ynie Kraków w Polsce oraz na caÅ‚ym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, jaki można traktować jako deserowy przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wyglÄ…d przypomina pierÅ›cieÅ„ o ksztaÅ‚cie koÅ‚a. WyróżniajÄ… go także specyficzne sploty, które wyglÄ…dem przypominajÄ… warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć Å›rednicÄ™ miÄ™dzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. W wiÄ™kszoÅ›ci wypadków obwarzanki dekorowane sÄ… solÄ…, sezamem, makiem czy też kompozycjÄ… suszonych ziół.
Mniej popularnym, chociaż też uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prÄ…dnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrÄ™bami żytnimi – chleb ten można rozpoznać też po swoistych pÄ™kniÄ™ciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/kim-jestesmy/nasza-misja/
Jak dostrzega siÄ™, Kraków stoi nie tylko Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, którzy wypatrujÄ… oryginalnych, krajowych regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocÄ… których sÄ… w stanie o dużo poprawniej zapoznać Kraków i jego okolice.