dania z włoską mozzarellą
|Smakowity, jednoczÄ…cy siÄ™ z wÅ‚oskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Naturalnie, chodzi o mozzarellÄ™. Legendarny na caÅ‚ym Å›wiecie ser pochodzi z poÅ‚udniowych regionów WÅ‚och, a dokumentnie z regionu Kampania. WÅ‚asnÄ… popularność zawdziÄ™cza nie tylko to naturalnie dziÄ™ki Å‚agodnemu smaku, jakkolwiek również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A wiÄ™c potrawy z serem mozzarellÄ… po podgrzaniu nabierajÄ… absolutnie nowego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciÄ…ga siÄ™, jakkolwiek równoczeÅ›nie nie zmienia wÅ‚asnego delikatnego i naturalnego smaku.
tiramisu galbani
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
MiÅ‚oÅ›nicy wÅ‚oskiej pizzy bÄ…dź innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem okazjonalnie zastanawiajÄ… siÄ™, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaÅ›nieniem – wÅ‚oska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze Å›wieżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest wybitnie specyficzne dla mozzarelli to też jej ksztaÅ‚t – ser przyjmuje formÄ™ obÅ‚ej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje siÄ™ finalny ksztaÅ‚t i smak. NiewÄ…tpliwie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą iloÅ›ciÄ… serwatki. To naturalnie dziÄ™ki temu ser jest nieustannie Å›wieży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne
oryginalne wÅ‚oskie produktu  Â
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczy samej ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. Jakim sposobem wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa i receptura są wpisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.
ilgustoitaliano
SkÄ…d w zwiÄ…zku z tym wziąć innowacyjny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać siÄ™ do sprawdzonych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć siÄ™ z tym, że innowacyjny wÅ‚oski ser bÄ™dzie niemaÅ‚o droższy, niż wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miÅ‚oÅ›nicy standardowego sera mozzarella możemy ogÅ‚osić jedno – w istocie warto dopÅ‚acić i napeÅ‚niać siÄ™ pysznym smakiem.